,,PHOTOGRAPHY IS AN IMMEDIATE REACTION, DRAWING IS A MEDITATION.”

HENRI CARTIER BRESSON

Arta este, în esenţă, cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist îşi alege singur regulile şi parametrii de lucru, se poate spune, totuşi, că arta este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de reguli pentru folosirea acestui mediu şi a unui set de valori ce determină ce anume merită a fi exprimat prin acel mediu pentru a induce un sentiment, o idee, o senzaţie sau o trăire în modul cel mai eficient posibil pentru acel mediu.

Termenul de fotografie abstractă, reprezintă o formă de artă ce se îndepărtează dinspre realitate înspre imaginar. Aceasta nu își dorește să reprezinte o realitate externă ci, mai de grabă , un limbaj vizual al formelor, culorilor, liniilor și texturilor, independente de referințele vieții reale. 

Fotografia abstractă se concentrează pe aceleași principii ca arta abstractă. Focusul intr-o fotografie abstracta nu este neapărat pe obiect, ci pe o parte a acestuia, subiectul find în plan secund. Subiectul poate căpăta alte dimensiuni decît cele reale, privitorul fiind condus catre esența acestuia. Privitorul nu e obligat să îl recunoască, ci trebuie sa fie impresionat de către acesta.